mozgás a hétköznapok forgatagába integrálva

Anya fut. Vagy nem. De azt mindenképpen.

Anya fut. Vagy nem. De azt mindenképpen.

Sohase mondd, hogy túl vagy már mindenen

2023. február 26. - Moti.blog

Sohase mondd, hogy túl vagy már mindenen,
sohase mondd, hogy tovább már nincs nekem.
Mindig van új s még újabb, hát várd a csodát,
de sohase mondd, hogy nincs tovább

Csodálatos búgó hangján énekelte ezt a dalt Hernádi Judit s én mai napig szivesen hallgatom öt.

Az elözö poszt gondolatmenetét folytatva jutott eszembe ez a dalrészlet. Azt látom, hogy vannak igazi nagy küzdök ha rákról van szó. Illetve nem is csak rákról hanem bámilyen más különleges helyzetben. Gondoljunk csak azokra a családokra, akik a gyermekük megmentésére indítottak gyüjtést a Zolgensma terápiára, ami közel 2 millió euroba kerül, aktuális árfolyamon ez majdnem 800 Millió Forintot jelent, Még leírni is sok és ijesztö ez az összeg. Ezek a családok viszont nem ijedtek meg töle, hanem elindították a gyüjtést és volt is akinek összegyült a szükséges összeg. Az hogy egy-egy projektre, gyógyterápiára összejön néhány pár százezer vagy néhány millió forint az nem számít kirívó esetnek, de vajon ki fogadott volna arra, hogy össze tud jönni a 700 millió forint? (2018-ban akkori árfolyamon még ennyibe került). 

A legtöbben csak legyintettek. Voltak viszont sokan akik a lehetöségeikhez mérten kisebb nagyobb összegekkel támogatták a gyüjtést. Az összeg jelentös része ezekböl a kisebb adományokból gyült össze. Ahogy a tenger is vízcseppekböl áll. 

Bármilyen diagnózist kap az ember, bármilyen kihívás elé állít az élet, érdemes lehet küzdeni és én most azt mondom hogy kell is. Mindenkinek a saját döntése, a saját élete a tét. Ebbe beleszólni nem lehet. 

Láttam olyat aki végigasszisztálta egy közeli hozzátartozója küzdelmeit és végignézte ahogy végül alul maradt a harcban és utána saját magával kapcsolatban úgy döntött, hogy nem vállalja a terápiát. Nyilván az ö döntése, az ö élete. DE annyit hagy tegyek hozzá, hogy nem mindenkire egyformán hat a terápia. Az hogy az egyik ember nagyon megszenvedte a mellékhatásokat egyáltalán nem jelenti azt hogy mindenkire így fog hatni. Az hogy az egyik embernél sikertelen volt a terápia nem jelenti azt, hogy másnál nem lehet sikeres. 

Az egyes daganattipusokra javasolt kemoterápiás szerek sem egyformák. 

Vannak nem is kevesen akik különösebb mellékhatások nélkül csinálják végig a terápiát és közben teljes életet élnek, dolgoznak, akár még sportolnak is. Olyan is van akinek a haja sem hullik ki attól a kemotol amitöl egyébként szinte mindenkinek kihullik a haja. Én magam azt vallottam, hogy a hajam még kinöhet, az nem nagy veszteség a potenciális gyógyulásért cserébe. 

 

hernadi-300x194.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=kBZm7deIVbA

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://anyafutvagynem.blog.hu/api/trackback/id/tr7318058786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása